De afzuigkap:

Gepost 08/02/2011

Als keukenadviseur ben ik dagelijks bezig met keukens en de daarbij behorende afzuigkappen. Ik bedoel hier dan elke vorm van afzuigkap mee, schouwkappen, inbouwkappen, plafondunits e.d.. Hierbij valt op dat maar zeer weinig mensen zich bewust zijn van het gebruik en de werking van een afzuigkap. Vandaar dat dit mij bracht tot de volgende weblog.

Wanneer men op zoek is naar een afzuigkap wordt er vaak geïnformeerd naar de afzuigcapaciteit en het geluid ervan. Beide belangrijke eigenschappen, toch ik wil het hier echter alleen over de afzuigcapaciteit hebben. De afzuigcapaciteit van een afzuigkap varieert ongeveer van 250m3/uur tot 800m3/uur. Een gemiddelde (open)keuken staat in een woonruimte met een inhoud van circa 120m3. Wanneer er een afzuigkap wordt toegepast met een afzuigcapaciteit van bijvoorbeeld 450m3/uur kan deze afzuigkap dus 4 maal per uur de gehele ruimte verversen met frisse lucht. Dit is echter alleen maar mogelijk wanneer er ook net zoveel frisse lucht de woonruimte kan binnenkomen. Woningen zijn tegenwoordig veel beter geïsoleerd en “luchtdicht” gemaakt waardoor dit niet mogelijk is zonder het openen van een raam, deur of ventilatierooster(s). Een afzuigkap kan alleen maar goed functioneren wanneer er voldoende frisse lucht de woning binnen kan komen. Wanneer dit echter niet het geval is zal de afzuigkap veel minder, of soms helemaal niet meer afzuigen. Voor een optimaal gebruik van de afzuigkap is het dus belangrijk dat:

- de afzuigkap 5min voor het koken wordt aangezet (zo komt er een luchtstroom op gang);

- er een raam, deur of ventilatierooster wordt geopend;

- en de afzuigkap na gebruik nog 10 a 15 min nadraait om alle lucht in de woonruimte te ventileren.

Er zit wel een groot nadeel aan het gebruik van een afzuigkap. Wanneer daadwerkelijk 4 keer per uur, zoals in het voorbeeld de lucht wordt ververst in de woonruimte, dan voert u dus ook 4 keer per uur warme lucht uit uw gehele woonruimte af en voert u 4 keer per uur koude lucht uw woonruimte in. Dit is ongunstig voor uw energieverbruik. Bovenstaand is geen rekening gehouden met een warmte-terug-win installatie of een mechanische ventilatie welke in de woning aanwezig kan zijn. Een mechanische ventilatie voert nog meer lucht af en maakt het nog belangrijker de woning te beluchten wanneer u de afzuigkap maximaal wilt gebruiken. Bij een warmte-terug-win installatie is het niet toegestaan de afzuigkap direct naar buiten te laten afvoeren.

Bij een recirculatie afzuigkap (afzuigkap voorzien van koolstoffilters) voert uw afzuigkap geen lucht af naar buiten en is het niet nodig om de woning te beluchten voor de werking van de afzuigkap. Alle type filters voor recirculatie zijn echter niet in staat hele grote aantallen m3 lucht schoon te maken. 500m3 per uur is immers een fors aantal. 

Door alle bovenstaande beperkingen zal u ten alle tijden de bloemkool ruiken wanneer deze gekookt wordt en blijven we de patatjes bakken in de schuur... ;-)