De discussie:

Gepost 22/12/2010

Alles over het hebben van een discussie.

Het hebben van een discussie wordt door veel mensen ervaren als negatief. Sommige mensen gaan de discussie liever uit de weg en wanneer je collega verteld over de discussie met zijn man/vrouw wordt dit vaak ook niet ervaren als een gezellig avondje.

 

Het doel van de discussie:

Misschien zien vele het nut van een goede discussie niet, misschien kunnen ze niet goed genoeg discussiëren waardoor het uitmondt in een ruzie. Dat zou betekenen dat ze niet meer kunnen communiceren zonder het met elkaar eens te zijn. Want zijn ze het niet met elkaar eens, heb je nog maar twee mogelijkheden, ruzie maken of de discussie uit de weg gaan en denken dat de ander niet goed wijs is.

Een discussie is: communicatie, een bespreking, gesprek, e.d. tussen personen of groepen over een bepaald onderwerp waarbij partijen door middel van feiten en argumenten elkaar proberen te overtuigen om zo de andere partij van standpunt te doen wijzigen.

De mening van personen en of groepen wordt o.a. gevormd door hun standpunten. Wanneer deze standpunten wijzigen is het mogelijk dat deze van mening veranderen, of meer begrip krijgen voor een andere mening. Meer begrip krijgen voor elkaars standpunten en meningen betekend dat je meer begrip voor elkaar krijgt. Dit zou toch onmogelijk negatief kunnen zijn.

 

De voorwaarden van een discussie:

Om een goede discussie te voeren moeten aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De belangrijkste is dat beide partijen open moeten staan om hun standpunten te wijzigen, of tenminste kritische te willen zijn ten aanzien van hun eigen standpunten.

Wanneer een partij daar niet toe in staat is heeft het geen zin de discussie aan te gaan.

Verder dienen partijen en/of personen heel goed te kunnen luisteren naar de andere. Door goed te luisteren naar de argumenten en feiten ben je beter in staat de juiste tegen argumenten te gebruiken.

De partijen dienen met feiten en argumenten te komen. “Ik vind het geen goed idee” zonder verdere argumenten of onderbouwing voegt niets toe aan de discussie.

Als laatste moet men professioneel blijven, wanneer de discussie te persoonlijk of te gevoelig wordt of wanneer een van de partijen/ personen zijn wil slechts wil doordrijven kan de discussie stuk- of uit de handlopen. Een ruzie en/of woordenwisseling is dan het gevolg. Dit laatste is uiteraard niet wenselijk.

 

Discussieleider:

Om ervoor te zorgen dat een discussie niet stuk- of uit de hand loopt. Een risico bij gevoelige, vaak persoonlijke of bij een zware discussie is het grootst. Om dit risico te verkleinen of te vermijden kan het raadzaam zijn een discussieleider te gebruiken. Een, het liefst onafhankelijk persoon kan er dan voor zorgen dat de discussie op de juiste wijze gevoerd wordt.

 

Conclusie:

Een goede discussie, op de juiste wijze gevoerd kan vele doelen bereiken. Je kan je eigen meningen toetsen en bijstellen. Dit uiteraard alleen als je kritisch op jezelf kan en wil blijven zijn. Het kan je helpen wanneer je de mening van andere wilt veranderen en wanneer je met meerdere personen/partijen een doel wilt nastreven. Een discussie voeren kan heel erg leuk zijn om te doen en je kan jezelf er bijzonder goed op trainen. Er is dus niets negatiefs aan wanneer je de discussie op de juiste wijze voert. Ga een heerlijke discussie met je partner aan over jullie vakantie bestemming, zo komen jullie samen op juiste bestemming. Veel plezier met boeken.

 

Leon Martens